Fabrikanten mogen nog één jaar Windows 7-pc’s maken

© EPA

Met ingang van 1 november 2016 mogen pc-fabrikanten geen Windows 7-pc’s meer leveren. Dat blijkt uit een aanpassing van het Windows Lifecycle Fact Sheet.

Microsoft had eerder al aangegeven dat het een jaar van tevoren zou waarschuwen wat de uiterste leverdatum van pc’s met Windows 7 voorgeïnstalleerd zou zijn. Dezelfde einddatum geldt ook voor Windows 8.1. Windows 8 is zelfs al na 30 juni 2016 niet meer op nieuwe pc’s te krijgen.

De einddatum die Microsoft nu stelt, betekent niet dat Windows 7 vanaf 1 november 2016 niet meer te krijgen is. De eerste maanden zullen er zeker nog voorraden nieuwe pc’s met Windows 7 in de distributieketen aanwezig zijn. Kopieën van het besturingssysteem zullen ongetwijfeld nog langer circuleren. En bedrijven die contracten hebben met Microsoft, kunnen ook altijd nog gebruik maken van hun recht om te downgraden, wanneer ze nieuwe pc’s nodig hebben voordat ze klaar zijn voor de migratie naar Windows 10.

Wellicht ten overvloede: het staken van de verkoop van Windows 7 en 8.1-pc’s is niet van invloed op de veiligheid en bruikbaarheid van dat besturingssysteem. Microsoft zal Windows 7 niet meer functioneel verbeteren, maar het blijft dat besturingssysteem met beveiligingspatches ondersteunen tot 14 januari 2020. Windows 8.1 ontvangt bij gelegenheid nog wel functionele verbeteringen tot 9 januari 2018, en wordt tot 10 januari 2023 ondersteund.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content