Facebook aangeklaagd voor privacyschending

Hoe afgeschermd zijn uw Facebookberichten eigenlijk? Niet, volgens twee Amerikaanse gebruikers. Ze klagen het bedrijf aan voor privacyschending, omdat Facebook gegevens uit privéberichten van gebruikers zou doorsluizen aan adverteerders.

Twee Amerikanen, Matthew Campbell en Michael Hurley, dienden op oudjaar een klacht in bij het gerecht. Facebook zou privéberichten scannen op URL’s om profielen van gebruikers op te maken en die door te geven aan adverteerders. Daarmee schaadt het bedrijf de wetten van de online privacy, aldus de aanklagers.

Het duo eist dat Facebook onmiddellijk stopt met zijn geheime activiteiten. Ze vragen elk een schadevergoeding van 2.520 dollar en willen dat de rechter voor iedere dag dat privéberichten gescand blijven worden een boete oplegt van 100 dollar. Bovendien verschijnen ze voor de rechtbank met een zogenaamde class-action, wat betekent dat andere getroffen gebruikers zich bij de klacht kunnen aansluiten.

Facebook zelf is echter niet onder de indruk. Hoewel de informatie van Campbell en Hurley gebaseerd is op een Zwitsers rapport van een hoogtechnologische veiligheidsfirma, zegt Facebook dat de aanklacht nergens op slaat. (LR)

Partner Content