Facebook aangeklaagd voor ’tijdlijn’

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het Amerikaanse bedrijf Timelines heeft Facebook voor de rechter gedaagd omwille van het gebruik van het woord ’timeline’.

In september 2011 begon Facebook met een ‘Timeline’ (’tijdlijn’), een nieuwe versie van de profielpagina waar gebruikers naast actuele statusupdates en foto’s ook gebeurtenissen uit het verleden op kunnen zetten. Met de introductie van de tijdlijn wilde Facebook meer gerichte advertenties sprokkelen.

Een week nadat Facebook de tijdlijn aangekondigd had, had de sociale netwerksite al een rechtszaak aan zijn broek. Het Amerikaanse bedrijf Timelines – dat gebruikers op de website timelines.com de mogelijkheid biedt om gebeurtenissen in een tijdlijn te plaatsen – claimde namelijk de rechten op het gebruik van de term ’timeline’, en beweerde dat Facebook inbreuk pleegde op die rechten. Timelines heeft miljoenen geïnvesteerd in zijn tijdlijnplatform, dat 1.000 gebruikers heeft. Peanuts in vergelijking met het gebruikersaantal van Facebook, dat er ongeveer een miljard heeft.

Volgens de sociale netwerksite is de term ’timeline’ zo algemeen dat deze niet geclaimd kan worden. Toch laat de rechter het proces nu doorgaan, omdat Facebook ‘ niet heeft kunnen aantonen dat de merken generisch zijn’.

Timelines wil een vergoeding die overeenkomt met de inkomsten die Facebook gegenereerd heeft uit advertenties in de tijdlijn. Een jury zal hierover oordelen. Op 22 april gaat de rechtszaak van start.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content