‘Facebook bereid Belgische wet na te leven’

Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD) © Belga

Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) heeft met vertegenwoordigers van Facebook een gesprek gehad over de gebruiksvoorwaarden van de socialenetwerksite. ‘Facebook is meer dan bereid om de Belgische wet na te leven’, klinkt het.

Het was Facebook zelf dat om een onderhoud met Tommelein had gevraagd. De onvrede over de privacyinstellingen is zo groot, dat de Privacycommissie niet uitsluit om het bedrijf voor de rechtbank te slepen. Staatssecretaris Tommelein maakte de bekommernissen nog eens over aan Facebook, dat zich bereid toonde er rekening mee te houden maar meteen uitlegde dat er veel misverstanden over haar nieuwe gebruiksvoorwaarden bestaan.

“Het bedrijf benadrukte dat er eind januari niet veel wijzigingen werden doorgevoerd en ontkende categorisch dat gebruikersgegevens worden doorgespeeld aan derden die ze mogen gebruiken voor reclamedoeleinden”, zegt Tommeleins woordvoerster. Zo zou het volgens Facebook een “absoluut misverstand” zijn dat foto’s van gebruikers kunnen opduiken in reclameboodschappen van bedrijven.

Zelf maakte Tommelein aan Facebook duidelijk dat het in de toekomst beter zou moeten kunnen communiceren en “dat het niet slecht zou zijn een educatieve rol op te nemen”. Kinderen en andere personen die relatief zwak staan in de samenleving zouden beter op de hoogte gebracht moeten worden van de gebruiksvoorwaarden die voor hen vaak moeilijk begrijpbaar zijn.

“Veel mensen vergeten soms dat Facebook geen vzw is, maar een bedrijf dat winst wil maken, het is goed om hen daar aan te herinneren”, verduidelijkte Tommelein in Terzake (zie onderstaande video).

Binnenkort heeft Facebook ook een ontmoeting met de Privacycommissie. Hoe dan ook is het volgens Tommelein beter om “de strijd voor het behoud van de privacy aan te gaan mét Facebook, dan tegen Facebook”.

Ook in Terzake benadrukte hij het belang van dialoog om vooruitgang te boeken. Een rechtzaak tegen het bedrijf kan pas in het allerlaatste geval. Verder benadrukte hij ook nog het belang van een Europese aanpak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content