Facebook blaast de anonieme chatroom nieuw leven in met Rooms-app

© Facebook
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Facebook heeft Rooms gelanceerd, een app waarmee je in chatrooms met gelijkgestemden kunt communiceren over onderwerpen naar keuze – geheel anoniem.

‘Eén van de magische dingen aan de begindagen van het web was de mogelijkheid om in contact te komen met mensen die je in het dagelijks leven nooit zou ontmoeten’, schrijft Josh Miller – oprichter van het door Facebook overgenomen Branch – op de Rooms-blog.

‘Forums, message boards en chatrooms waren ontmoetingsplaatsen voor mensen die niet noodzakelijk geografische of sociale verbanden met elkaar hadden, maar die desondanks toch gemeenschappelijke interesses hadden. Vandaag, nu we steeds meer tijd doorbrengen op onze telefoons om in eerste instantie met vrienden en familieleden te communiceren, is de rol van het internet als zo’n ontmoetingsplaats een beetje vervaagd.’

‘Daarom presenteren wij vandaag Rooms, de nieuwste app van Facebook Creative Labs’ ,vervolgt Miller. ‘Deze is geïnspireerd op die oude internetgemeenschappen, en afgestemd op de mogelijkheden van moderne smartphones.’

Via de app kan je chatrooms creëren over bepaalde onderwerpen, en er vervolgens met anderen over praten. ‘Een ‘room’ is een feed – die niet zo hard verschilt van die van Instagram of Facebook – vol foto’s, video’s en tekst over een thema, gekozen door de persoon die de ‘room’ heeft gecreëerd’, legt Miller uit. Je kunt mensen uitnodigen om lid te worden van jouw room door hen een QR-code te sturen, die zij moeten inscannen of opslaan op hun smartphone.

Communiceren via Rooms kan met anonieme nicknames; er is geen Facebook- of Instagram-account voor nodig. ‘Je kan kantjes van jezelf laten zien die je doorgaans niet met vrienden wilt delen, van unieke obsessies tot onconventionele hobby’s’, aldus Josh Miller. Zelf gebruikt hij de naam Josh in zijn chatroom over technologie, en de nickname jm90403 in een ‘room’ over reizen. ‘Soms wil ik mijn echte naam gebruiken, soms een schuilnaam’, verklaart hij.

Rooms is beschikbaar voor de iPhone, maar nog niet in ons land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content