Facebook blokkeerde accounts Palestijnse journalisten

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Facebook heeft vorige week de accounts van zeven Palestijnse journalisten geblokkeerd. Zes van hen kunnen hun profiel weer raadplegen. Volgens Facebook is dit per ongeluk gebeurd.

De zeven journalisten lieten vorige week weten dat ze niet meer in konden loggen op Facebook. Volgens Facebook ging het om een fout, maar de slachtoffers denken dat er opzet in het spel was. De blokkering kwam er namelijk nadat Facebook deze maand afspraken met Israël maakte rond aansporing van geweld door Palestijnen op sociale media.

Volgens critici worden die afspraken gebruikt om anti-Israëlische geluiden te censureren, niet alleen de berichten rond geweld.

Israël krijgt stevige vinger in de pap

De afspraken die Facebook en Israël maakten zijn er nu nog op gebaseerd dat het land vraagt of bepaalde berichten verwijderd kunnen worden. Dan kan Facebook zelf beslissen of het verzoek aan hun voorwaarden voldoet. Binnenkort zal dit vermoedelijk veranderen, omdat Israël bezig is met een wet waarbij sociale media moeten voldoen aan de eisen van het land schrijft Engadget.

Techbedrijven stemmen in

De samenwerking tussen Israël en het sociale netwerk roept wereldwijd vragen op, omdat men bang is dat Facebook zo een speelbal wordt van het regime. Facebook zou nu al, samen met Google en YouTube, meegaan in 95 procent van de verzoeken van Israël om materiaal te verwijderen.

Facebook meldt aan Electronic Intifada dat het in dit geval om een vergissing ging. ‘Ons team verwerkt miljoenen meldingen per week, en soms hebben we het bij het verkeerde eind.’

Partner Content