Facebook breidt gebruik gezichtsherkenning uit

© REUTERS
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Facebook gaat in onder meer de VS zijn gezichtsherkenning uitbreiden. Vanaf nu zal het bedrijf gebruikers melden wanneer iemand foto’s met hen erin uploadt, ook als ze niet werden getagd.

Wanneer iemand een foto op Facebook uploadt, weet het bedrijf meestal precies wie daarop staat, omdat het al enkele jaren automatische gezichtsherkenning toepast op het platform. Het sociale netwerk heeft nu besloten om dat ook te melden aan de ‘onderwerpen’ van de foto in kwestie. Gebruikers die in iemand anders zijn foto opduiken, kunnen dan de foto zelf taggen, hem met rust laten of rapporteren als ongepast. Het systeem zal ook met profielfoto’s werken, maar het wordt alvast niet in de EU (en Canada) uitgerold, omdat de privacyregels hier digitale gezichtsherkenning niet toelaten.

Volgens Facebook moet de nieuwe functie gebruikers meer controle geven over hun eigen online imago. Het zou onder meer scammers moeten tegenhouden die het gezicht van iemand anders gebruiken als profielfoto voor hun eigen accounts en het moet het ook makkelijker maken om ‘fake news’ te bestrijden. Maar het heeft natuurlijk ook weer de mogelijkheid om misbruikt te worden. Techsite the Verge geeft het voorbeeld van pestgedrag. Gebruikers krijgen namelijk een melding wanneer ze in een geuploade foto staan, of ze nu vriendjes zijn met de uploader of niet. Een ongevraagde foto van iemand uploaden is dus een manier om toch op zijn of haar feed terecht te komen, zelfs als je geblokkeerd bent.

Bedoeling is uiteraard dat dat allemaal niet gebeurt, en dat gebruikers in plaats daarvan nieuwe vriendjes maken, bijvoorbeeld met iemand die op eenzelfde feestje was en dus op de foto’s van dat feestje staat. Het is ook mogelijk om de functie helemaal uit te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content