Facebook-concurrent Diaspora online tegen 15 september

Een alternatief voor Facebook zou op 15 september gelanceerd worden.

Een alternatief voor de sociale netwerksite Facebook zou op 15 september gelanceerd worden.

Dat hebben de initiatiefnemers volgens BBC meegedeeld. Voor Diaspora, bedacht door vier Amerikaanse studenten, werd al 200.000 dollar bij elkaar gesprokkeld. Diaspora omschrijft zichzelf als een “privacybewust, persoonlijk gecontroleerd” sociaal netwerk. Het project kwam al eerder dit jaar ter sprake toen Facebook gedwongen werd om klaarheid te scheppen in zijn bijzonder complexe en verwarrende privacyinstellingen.

De hele zomer lang hebben de vier, drie computerexperts en een wiskundige, in New York doorgewerkt om het project rond te krijgen. “Diaspora werkt, we zijn er tevreden over en het zal ‘open-sourced’ gesteld worden op 15 september”, stelt het team op z’n blog.

Bij Diaspora zou het – veel meer dan bij Facebook – mogelijk moeten zijn om bepaalde inhoud met bijvoorbeeld collega’s te delen en andere gereserveerd te houden voor vrienden. “We willen gebruikers opnieuw controle geven over wat ze delen”, liet Max Salzberg, een van de oprichters, eerder al optekenen.

Via de site Kickstarter wisten de studenten 10.000 dollar in te zamelen, het budget dat ze dachten nodig te hebben om het netwerk op te bouwen. Op het einde van de rit heeft het team al 200.642 dollar toegestopt gekregen van zowat 6.500 mensen. Opmerkelijk genoeg zou ook Mark Zuckerberg, het brein achter Facebook, een van de milde schenkers zijn.

Ongeacht de hoge ambities zal Facebook uitdagen geen lachertje zijn, zeker nu de site al 500 miljoen gebruikers telt.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content