Facebook en Google proberen betrokkenen aardbeving Nepal te lokaliseren
Met de respectievelijke tools Safety Check en Person Finder trachten Facebook en Google de whereabouts van mensen die betrokken zijn bij de aardbeving in Nepal te vinden en door te geven aan hun familieleden en vrienden.
Via de functie Safety Check stelt Facebook gebruikers in rampgebieden sinds oktober vorig jaar in staat hun familie en vrienden te laten weten dat ze in veiligheid zijn. Deze functie werd afgelopen weekend door Facebook geactiveerd bij mensen die te maken hebben met de aardbeving in Nepal. Dat meldde CEO Mark Zuckerberg zelf op de sociale netwerksite.
‘Ik ben veilig’
Bij Safety Check krijgen mensen die een rampgebied als woonplaats hebben ingesteld of die er recentelijk ingecheckt hebben de vraag van Facebook of ze effectief in die omgeving zijn en of ze het goed stellen. Eens de gebruikers aangegeven hebben veilig te zijn (door op de knop ‘ik ben veilig’ te drukken), krijgen hun Facebook-contacten dit in de vorm van een statusupdate te zien in hun tijdlijn. Zulke statusupdates, afkomstig van mensen die bij de aardbeving in Nepal betrokken zijn, circuleerden het voorbije weekend dus op Facebook.
Databank met vermisten
Google heeft dan weer zijn Person Finder-functie ingeschakeld. Met die tool kunnen betrokkenen eveneens statusupdates over hun veiligheid posten. Die updates komen terecht in een databank met ‘vermisten’.
In die databank kunnen familieleden en vrienden hen traceren, en kunnen zij ook informatie over de betrokkene aan die databank toevoegen. Ook organisaties en ngo’s kunnen eraan bijdragen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier