Facebook gaat gebruikers met suïcidale gedachten ‘hulpverlenende pop-upberichten’ sturen

© iStock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Facebook heeft enkele nieuwe functies aangekondigd die mensen van wie vermoed wordt dat ze met suïcidale gedachten zitten, moeten helpen. Dat staat te lezen op de Facebook Safety-pagina.

Wanneer een Facebookgebruiker een zorgwekkend bericht van een vriend ziet dat zelfdodingsgedachten doet vermoeden, vraagt Facebook hem of haar straks niet alleen om de lokale hulpdiensten te contacteren, maar ook om het bericht aan Facebook zelf te rapporteren. ‘Wereldwijd werken er mensen 24 uur op 24 uur en zeven dagen op zeven om de gerapporteerde content te bekijken. De meest serieuze berichten zijn voor hen prioritair’, aldus Rob Boyle en Nicole Staubli, respectievelijk productmanager en veiligheidsspecialiste bij Facebook.

Als Facebook uit deze content afleidt dat de gebruiker waarschijnlijk inderdaad met zelfdodingsgedachten zit, zal die gebruiker van Facebook een pop-upbericht op zijn of haar profiel te zien krijgen. ‘Hallo, een vriend denkt dat je het misschien moeilijk hebt en heeft ons gevraagd naar jouw recente bericht te kijken’, luidt het dan.

Vervolgens krijgt de gebruiker de optie om ‘met iemand te praten’ (een vriend of hulpverlener) of om ’tips en advies te krijgen’.

Ook de persoon die het zorgwekkende bericht gerapporteerd heeft, krijgt de mogelijkheid om de betreffende gebruiker te contacteren (per telefoon of via een bericht) of om een andere vriend of hulpverlener te raadplegen.

Facebook rolt deze functies, die tot stand zijn gekomen in samenwerking met mentale gezondheidsorganisaties en via gesprekken met mensen die ook ooit met zelfdodingsgedachten worstelden, de komende maanden uit – eerst in de VS en later ook daarbuiten.

Facebook gaat gebruikers met suïcidale gedachten 'hulpverlenende pop-upberichten' sturen
© Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content