Facebook gaat suïcidale hulpkreten automatisch opsporen, maar niet in Europa

Wanneer Facebook automatisch een verontrustend bericht opspoort, wordt het gecontroleerd door een beheerder die vervolgens tips kan versturen of de gebruiker kan voorstellen om met een vriend of hulplijnmedewerker over de problemen te praten. © Facebook

Facebook heeft haar zelflerend algoritme om suïcidale gebruikers op te sporen, uitgebreid. Het zal het detectiesysteem nu overal ter wereld inzetten, behalve in Europese landen. Dat heeft te maken met de strengere Europese privacyregels.

Sinds enkele jaren kan iedereen suïcidale berichten melden op Facebook, waarna die naar een beheerder gestuurd worden, die eventueel de nodige hulp inschakelt. Hiervoor wordt samengewerkt met organisaties die gespecialiseerd zijn in zelfmoordpreventie.

Om sneller dergelijke hulpkreten op te sporen, gooit Facebook sinds maart van dit jaar ook zelflerende technologie in de strijd. Het gaat om een zelflerend algoritme, dat patronen leerde herkennen in bestaande data en nu kan ingezet worden om die patronen ook op te sporen in nieuwe data. Die data wordt uitgebreid van verontrustende berichten tot ook de bezorgde reacties daarop of hulpkreten in livevideo’s. Hoe meer het opsporingsalgoritme toegepast wordt, hoe slimmer het zal worden. “In de toekomst zal artificiële intelligentie ons helpen om ook de meer subtiele nuances in taal te herkennen en om naast zelfmoordneigingen ook pestgedrag te herkennen”, schreef CEO Mark Zuckerberg.

Facebook zal die artificiële intelligentie ook inzetten bij het ordenen van de verontrustende berichten, zodat haar team van medewerkers meteen ziet welke het meest urgent zijn. Het team dat de detecteerde of gerapporteerde hulpkreten moet beoordelen, wordt bovendien uitgebreid.

Privacy

De voorbije maanden werd het zelfmoordpreventiehulpmiddel al getest in de Verenigde Staten. Nu wordt de technologie uitgebreid naar de rest van de wereld, behalve naar de Europese unie. Het algoritme zou immers in strijd zijn met de GDPR-wetgeving die in mei volgend jaar in voege gaat. Om die reden heeft Facebook eerder ook al haar automatische gezichtsherkenning uitgezet in Europese landen.

Zit je met vragen over zelfdoding? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be. Speciaal voor jongeren is er ook Awel, op 102 ofwww.awel.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content