Facebook gaat voor 5 miljard dollar

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Facebook heeft woensdagavond zijn beursgang op gang getrokken met een aankondiging bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De sociaalnetwerksite wil 5 miljard dollar (3,79 miljoen euro) ophalen, goed voor de grootste IPO sinds de beursintroductie van Google in 2004. Uit het dossier dat Facebook indiende, blijkt dat de internetgigant in 2011 een omzet boekte van 3,7 miljard dollar (2,8 miljard euro), minder dus dan de geschatte 5 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 1 miljard dollar (760 miljoen euro), of 65 procent meer dan in 2010. Het aantal werknemers steeg vorig jaar van 2.127 tot 3.200. De beurswaarde van Facebook, dat vooral geld verdient met online advertenties, wordt geschat op 75 tot 100 miljard dollar.

Facebook heeft woensdagavond zijn beursgang op gang getrokken met een aankondiging bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De sociaalnetwerksite wil 5 miljard dollar (3,79 miljoen euro) ophalen, goed voor de grootste IPO sinds de beursintroductie van Google in 2004.

Uit het dossier dat Facebook indiende, blijkt dat de internetgigant in 2011 een omzet boekte van 3,7 miljard dollar (2,8 miljard euro), minder dus dan de geschatte 5 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 1 miljard dollar (760 miljoen euro), of 65 procent meer dan in 2010.

Het aantal werknemers steeg vorig jaar van 2.127 tot 3.200. De beurswaarde van Facebook, dat vooral geld verdient met online advertenties, wordt geschat op 75 tot 100 miljard dollar.

De beursgang van de populairste netwerksite ter wereld wordt gezien als een van de hoogtepunten op Wall Street dit jaar. Het is de grootste beursintroductie sinds die andere internetgigant Google in 2004 een beursgang aankondigde (en 1,9 miljard dollar ophaalde), en de zesde grootste beursintroductie ooit in de VS.

Zuckerberg gaat voor vijf miljard dollar, maar dat is een voorlopig cijfer dat in de komende maanden nog flink kan worden opgetrokken als er voldoende interesse zou zijn voor de aandelen. Vooralsnog lijkt het er alvast op dat er geen tekort zal zijn aan gegadigden.

Facebook heeft naar eigen zeggen wereldwijd 845 miljoen gebruikers, van wie 483 miljoen mensen dagelijks inlogt. Het basissalaris van topman Mark Zuckerberg bedroeg vorig jaar 500.000 dollar, maar zal volgens het dossier vanaf 1 januari 2013 teruggebracht worden tot 1 dollar per jaar.

“We bieden geen diensten aan om geld te verdienen, we verdienen geld om betere diensten aan te bieden”, zegt Zuckerberg in een brief gericht aan de investeerders.

Zuckerberg blijft op post

De jonge multimiljardair (27 jaar oud) heeft intussen laten verstaan dat hij ook na de beursgang aan het hoofd blijft van zijn bedrijf. Uit de documenten die de internetgigant indiende blijkt onder meer dat Zuck de meerderheid van de stemrechten behoudt, net als de controle over de belangrijke beslissingen.

“Zuckerberg heeft ook de mogelijkheid om het resultaat te controleren van alle vragen over onder meer de goedkeuring van de aandeelhouders, waaronder de verkiezing van de bestuurders, de fusies, de verkoop van activa”, luidt het.

De zakenbank Morgan Stanley is uitverkoren om de beursintroductie van Facebook in goede banen te leiden. Andere spelers, zoals Goldman Sachs en JP Morgan helpen ook, maar zijn veroordeeld tot een rol in de marge.

Overigens lijkt Morgan Stanley zich stilaan te specialiseren in beursgangen van sociale media, want eerder bracht ze ook al Zynga en Groupon naar de beurs, met succes. Tenslotte zou Facebook graag onder de naam ‘FB’ noteren. Voor welke beurs er geopteerd wordt, is nog niet duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content