Facebook, Google en Microsoft willen overal betaalbaar internet

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Technologiebedrijven als Facebook, Google, Intel, Microsoft en Yahoo hebben de handen in elkaar geslagen met als doel overal ter wereld betaalbaar internet te voorzien.

Op dit moment heeft tweederde van de wereldbevolking geen toegang tot het wereldwijde web, vooral omdat het niet betaalbaar is. In pakweg Mozambique kost 1 GB data meer dan een gemiddeld loon van twee maanden.

Daar wil The Alliance for Affordable Internet (A4AI) – een door de World Wide Web Foundation geïnitieerd verbond van meer dan dertig technologiebedrijven waaronder Google, Facebook, Microsoft, Intel en Yahoo – verandering in brengen.

De organisatie wil in de derde wereld, en met name in Afrika, beleidsveranderingen doorvoeren en waar nodig een internetinfrastructuur aanleggen. Ze streeft ernaar de prijzen voor internet overal ter wereld te verlagen tot minder dan vijf procent van het maandelijks inkomen van een gebruiker, met als uiteindelijke doel de hele wereld online te kunnen krijgen.

Er zijn al een aantal andere initiatieven die streven naar globale internettoegang. Zo richtte Mark Zuckerberg van Facebook Internet.org op, en wil Google aan de hand van heliumballonnen draadloos internet voorzien in arme en afgelegen uithoeken van de wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content