Facebook haalt 16 miljard dollar op

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De derde grootste beursgang aller tijden waardeert Facebook op 104 miljard dollar.

De derde grootste beursgang aller tijden waardeert Facebook op 104 miljard dollar.

De beleggers hebben 38 dollar per aandeel betaald bij de beursgang van Facebook. Het sociale netwerkbedrijf bracht 421 miljoen aandelen op de markt, waardoor het bedrijf 16 miljard dollar heeft opgehaald – na Visa en GM de derde grootste beursgang ooit – en het alles samen 104 miljard dollar waard is – meer dan pakweg Amazon of McDonald’s.

Vandaag noteert het bedrijf voor het eerst op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Oprichter Mark Zuckerberg, goed voor een aandeel in Facebook dat 19 miljard dollar waard is, mag de openingsbel luiden. Het is afwachten wat de beleggers met het aandeel gaan doen. Bij de beursgang van het zakelijke sociale netwerk LinkedIn verdubbelde het aandeel na de beursgang zelfs nog in waarde.

Nochtans blijven er vraagtekens over het businessmodel van het bedrijf, nagenoeg volledig gebaseerd op advertenties, met de gegevens van de Facebook-gebruikers als belangrijkste troef. Net voor de beursgang kreeg de sociale netwerksite op dat vlak een klap te verwerken, toen GM aankondigde niet meer op Facebook te zullen adverteren, wegens te weinig impact. Of zoals de krant The New York Times het heel simpel omschrijft: “Facebook is als een mijnbedrijf dat bovenop heel wat waardevol materiaal zit dat echter moeilijk te ontginnen en te raffineren is.” Als het bedrijf er niet in slaagt die waarde naar boven te halen, zal het sprookje niet blijven duren…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content