‘Facebook Home’ maakt van elke Android een Facebook-smartphone

© Belga
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Donderdag onthult Facebook samen met gsm-maker HTC een eigen smartphone. Het speciale Facebook-homescreen daarvan zal ook installeerbaar zijn op andere Android-toestellen, wil een lek.

Anders gesteld: wie een Facebook-smartphone wil, zal daarvoor niet noodzakelijk naar de winkel moeten om een nieuwe gsm te kopen. Maar het kan natuurlijk wel. Het toestel dat Facebook vermoedelijk samen met HTC produceert zou donderdag voorgesteld worden op een evenement in de VS.

De Amerikaanse website Android Police zegt ondertussen de hand gelegd te hebben op een gelekte versie van de software van de Facebook-smartphone. Speciaal daaraan is dat ‘Facebook Home’, zoals de interface zou heten, het traditionele Android-homescherm zou vervangen. Dat zou willen zeggen dat Facebook het eerste is dat de gebruiker te zien krijgt wanneer hij zijn telefoon doet ontwaken.

Dat is op zich niets nieuws. Alternatieve homescreens zijn alom verkrijgbaar voor Android-smartphones. Wie de look van zijn toestel niet ziet zitten, kan apps als Nova Launcher, Apex Launcher en een hele reeks andere installeren. Die vervangen de bestaande interface en bieden allerlei opties om het homescreen naar eigen smaak aan te passen. ‘Rooting’ – het hacken van het Android-besturingssysteem – is daarvoor niet nodig.

Volgens Android Police is Facebook hetzelfde van plan. Facebook Home zou sowieso op de nieuwe HTC-smartphone staan, maar ook eigenaars van andere Android-toestellen zouden het kunnen installeren. Facebook-gebruikers die een iPhone hebben, blijven in de kou staan, aangezien iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple, het vervangen van het homescherm niet toestaat.

Volgens Android Police zou de Facebook-smartphone een scherm van 4,3 inch en een resolutie van 720p krijgen, een dual-core processor, 1 gigabyte RAM-geheugen en een 5 megapixel-camera.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content