Facebook houdt zich niet aan nieuwe socialemediawet Turkije, blokkade dreigt

© Getty Images

Facebook heeft besloten zich niet te houden aan de nieuwe wet in Turkije die het socialemediabedrijven verplicht om een officiële vertegenwoordiger in het land te hebben. Dit besluit kan ervoor zorgen dat president Erdogan het platform in Turkije blokkeert.

De wet is vorige week van kracht geworden en heeft internationaal veel kritiek gekregen. Naast het leveren van een officiële vertegenwoordiger moeten socialemediabedrijven met meer dan één miljoen dagelijkse gebruikers ook posts verwijderen die worden afgekeurd door de Turkse overheid. Daarnaast dienen de bedrijven de data van hun Turkse gebruikers in Turkije zelf op te slaan.

‘Draconische wet’

De beslissing van Facebook om zich niet te houden aan de nieuwe wet wordt geprezen door mensenrechtenactivisten die de wet als ‘draconisch’ omschrijven. Zij zeggen dat het een poging van president Erdogan is om de vrijheid van meningsuiting in te perken, meldt The Financial Times.

Op het niet naleven van de wet staan straffen als boetes en een vermindering van de bandbreedte met tot wel 90 procent. Daarmee zou de website van Facebook zo traag werken dat de 83 miljoen inwoners van Turkije het platform praktisch niet meer kunnen gebruiken.

Twitter en andere grote socialemediaplatformen hebben nog geen standpunt ingenomen ten opzichte van de nieuwe wet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content