Facebook kent u beter dan uw vrienden en familie u kennen (maar niet zo goed als uw partner)

© Alamy
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Computermodellen kunnen aan de hand van uw Facebook-likes een betere inschatting maken van uw persoonlijkheid dan de meesten van uw naasten dat kunnen, menen onderzoekers uit Cambridge en Stanford.

Geïnspireerd door de film Her, waarin een man een relatie aangaat met een intelligent besturingssysteem met de persoonlijkheid van een vrouw, wilden onderzoekers van de University of Cambridge en de Stanford University nagaan of Facebook een gebruiker al dan niet beter kent dan diens partner, vrienden en familieleden. Bij het onderzoek werden ruim 86.000 Facebookgebruikers betrokken, schrijft het tijdschrift Time.

Enkel uw partner kent u beter

Door de mensen, objecten, merken, muzikanten of boeken die de personen leuk vonden op Facebook onder de loep te nemen, was de computer blijkbaar beter in het inschatten van hun persoonlijkheden dan de meeste van hun naasten – met uitzondering van de eigen partners.

227 likes had de computer gemiddeld nodig om een betere voorspeller van iemands personaliteit te zijn dan de ‘gemiddelde mens’, aldus Time. Aan de analyse van 10 vind-ik-leuks had de computer zelfs al genoeg om een collega te overtreffen. Om een vriend en een familielid te kloppen, dienden respectievelijk 70 en 150 likes bekeken te worden. Enkel de partner scoorde dus beter dan de computer.

‘Niet altijd even accuraat’

‘Computers zijn zo’n goede voorspellers omdat ze alle likes gelijkwaardig behandelen, terwijl mensen bepaalde informatie vergeten over iemand vergeten, en meer gewicht geven aan memorabele of eerder recente gebeurtenissen’, aldus Michal Kosinski, computerwetenschapper aan de Stanford-universiteit.

Toch is de strategie van de computer niet altijd even accuraat, omdat die geen rekening kan houden met de veranderingen in iemands gemoed, gedrag en vooruitzichten, zo geven de onderzoekers toe. Maar volgens Kosinski kunnen dit soort computermodellen mensen helpen bij pakweg het vinden van een job, en bedrijven bij het vinden van de geschikte werknemers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content