Facebook komt met empathie-knop, geen echte ‘dislike’

. © .

Facebook, dat van gebruikers al lang de vraag krijgt naar een ‘dislike’ optie, gaat hier nu tot op zekere hoogte op in. “Binnenkort” wordt een nieuwe knop uitgetest.

“We hebben jullie eindelijk gehoord”, zei CEO en oprichter Mark Zuckerberg, tijdens een vraag-en-antwoord-sessie met Facebookgebruikers.

De vraag kwam dit keer uit Cairo, Egypte. Waarom voorzag Facebook behalve het bekende ‘like’ niet ook ‘het spijt me’, ‘interessant’, of ‘dislike’?

“Mensen vragen al enkele jaren naar een ‘dislike’-knop”, aldus Zuckerberg, “Wellicht honderden mensen hebben me de vraag gesteld. Vandaag is een speciale dag, want ik kan aankondigen dat we aan iets werken en dat we heel dicht bij het begin van het uittesten zijn”.

‘Ingewikkeld’

Maar het mag niet louter een knop van afkeuring worden, zei de CEO. “We wilden niet gewoon een ‘dislike’ knop inlassen, Facebook mag geen forum worden waar mensen voor of tegen stemmen over wat mensen publiceren”, “over waar mensen hun hart en ziel in leggen”. De knoppen moeten volgens hem vooral “empathie” duidelijk maken. Mensen vonden het niet juist dat ze bij trieste gebeurtenissen, bij rampen alleen maar de mogelijkheid van ‘like’ hadden.

“Het is belangrijk mensen meer opties te geven als ze hun gevoelens willen delen”, maar, voegde hij toe, “dat is verbazingwekkend ingewikkeld”.

“Maar nu hebben we een idee dat, als het de testperiode doorstaat, op grotere schaal kan gebruikt worden”.

Of het hen een dislike-knop wordt of een empathie-knop, valt af te wachten.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content