Facebook koopt berichtendienst WhatsApp

© WhatsApp
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Facebook neemt de populaire tekstberichtendienst WhatsApp over. Het sociale netwerk telt daar 16 miljard dollar (11,6 miljard euro) voor neer.

Facebook maakte de overname zelf bekend. WhatsApp is een mobiele applicatie die gebruikers in staat stelt om gratis en onbeperkt tekstberichten en te versturen over de hele wereld en dus een goed alternatief is voor betaalde sms’jes.

WhatsApp, opgericht in 2009, heeft aan gezwind tempo 450 miljoen gebruikers verzameld en claimt dat het daar elke dag een miljoen bovenop doet. 70 procent van die gebruikers zijn volgens het bedrijf ook daadwerkelijk actief en versturen elke dag miljarden berichten.

Dat is ook Facebook niet ontgaan. “WhatsApp is op weg naar één miljard gebruikers. Diensten die in staat zijn om die kaap te ronden, zijn zeer kostbaar”, stelde Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in een mededeling.

Facebook zelf ging in 2012 al over de grens van één miljard gebruikers. Bovenop de 16 miljard dollar voor de overname komt nog eens 3 miljard dollar in compensatie voor de oprichters en werknemers. Oprichter Jan Koum treedt toe tot de raad van bestuur van Facebook.

Facebook bood eerder al drie miljard dollar voor een ander berichtendienst, Snapchat. Dat bod werd afgewezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content