Facebook laat Afghanen met één druk op de knop profiel blokkeren

Facebook biedt gebruikers in Afghanistan de mogelijkheid om hun profiel op het sociale netwerk met één druk op de knop te blokkeren nu de Taliban de macht grijpen in het land.

Nathaniel Gleicher, hoofd securitybeleid bij Facebook schrijft donderdag op Twitter dat het ook niet meer mogelijk is om de vriendenlijst van Facebookgebruikers die zich momenteel in Afghanistan bevinden te doorzoeken.

Het sociale netwerk neemt de maatregelen uit angst voor de veiligheid van Facebookgebruikers in Afghanistan. Wie zijn of haar profiel blokkeert, verbergt alle foto’s en berichten. Gleicher waarschuwt mensen in Afghanistan dat Facebook ‘slechts één onderdeel van de online identiteit’ is en hij roept mensen op zich bewust te zijn van wat ze delen.

Facebook en Instagram lieten eerder al weten bezig te zijn om elke ‘Taliban-aanwezigheid’ te verwijderen. Het eveneens Amerikaanse WhatsApp is druk bezig om erachter te komen of de Taliban de berichtendienst gebruikt en, zo ja, hoe het de groep uit zijn netwerk kan verwijderen. YouTube meldde woensdag de Taliban volledig te verbannen om zo te voldoen aan Amerikaanse sancties tegen de radicaalislamitische beweging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content