Facebook laat tieners berichten delen met onbekenden

Facebook versoepelt de privacy-instellingen voor jongeren tussen 13 en 17, en geeft hen de mogelijkheid hun posts “openbaar” te maken. Gevaarlijk of niet?

Facebook-gebruikers kunnen via een bepaalde privacy-instelling kiezen met wie ze hun status-updates willen delen. Dit geldt voor elke update, tenzij de instelling wordt aangepast. Bij jongeren tussen 13 en 17 jaar stond deze instelling altijd standaard op “vrienden van vrienden”, maar voor nieuwe tieners wordt de standaardinstelling voortaan enkel “vrienden”.

Bovendien geven de nieuwe privacyregels deze jonge doelgroep in de toekomst de mogelijkheid hun updates op “openbaar” in te stellen, zodat ze ook voor onbekenden zichtbaar zijn.

“Jongeren behoren tot slimmere Facebook-gebruikers” Facebook vindt immers dat jongeren tot “de slimmere gebruikers” op Facebook behoren. “Ze willen gehoord worden, of het nu gaat om maatschappelijk engagement, activisme of hun mening over een nieuwe film”.

De sociale netwerksite denkt dat jongeren zorgvuldig zullen omspringen met de versoepelde privacy-instellingen: “We verwachten dat slechts een klein deel foto’s openbaar zal maken.”

Jongeren die hun updates “openbaar” willen maken, worden er wel nog extra door Facebook op gewezen dat hun posts voor iedereen zichtbaar worden, ook voor onbekenden. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content