‘Facebook loog twee jaar lang tegen adverteerders over videostatistieken’

© REUTERS
Wim Kopinga Freelance journalist

Facebook heeft de kijktijd van reclamevideo’s twee jaar lang flink overdreven. Een aantal grote adverteerders is daarom boos op Facebook, omdat het sociale netwerk valse informatie heeft verstrekt.

Volgens Wall Street Journal heeft Facebook de fout een aantal weken geleden toegegeven, maar heeft het voor adverteerders even geduurd voordat de werkelijke schade duidelijk werd.

Een aantal weken geleden liet Facebook op een speciale pagina voor adverteerders weten dat de berekening voor de kijktijd van advertenties niet klopte. Bij die berekening werden alleen video’s meegerekend die langer dan 3 seconden bekeken werden, waardoor de berekening voor de gemiddelde kijktijd flink hoger uitpakt. Facebook zal een nieuwe meetmethode gaan gebruiken om dit in de toekomst niet meer te laten gebeuren.

80 procent hoger

Advertentiebemiddelaar Publicis Media heeft te horen gekregen dat het aantal kijkminuten soms wel 80 procent hoger is voorgesteld dan werkelijk het geval was. Publicis Media kocht in 2015 ongeveer 77 milard dollar aan advertentieruimte in bij Facebook.

Volgens Publicis Media bewijst dit voorval nog eens dat onafhankelijke bureaus de kijktijd moeten meten. Wanneer een bedrijf hier zelf verantwoordelijk voor is, is de kans groot dat er onjuiste berekeningen worde gemaakt.

Als adverteerders dit eerder hadden geweten, waren ze waarschijnlijk naar een ander advertentieplatform gegaan als Google, Twitter of de traditionele tv-kanalen. De misberekening is niet alleen vervelend voor adverteerders, ook is het een gênante vertoning voor Facebook, dat sinds een aantal jaar pocht met de toename van videoconsumptie op het sociale netwerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content