Facebook maakt het makkelijker om ‘vervelende’ vrienden uit uw nieuwsoverzicht te filteren

© Reuters

Facebook wil zijn gebruikers meer controle over hun nieuwsfeed geven. Zo wordt het makkelijker om ‘vervelende’ vrienden onzichtbaar te maken.

Op de nieuwe instellingen-pagina voor het nieuwsoverzicht krijgt u voortaan informatie over de meest getoonde pagina’s, groepen en vrienden van de afgelopen week. U kan dan ook meteen vanuit die instellingen beslissen om mensen te ‘ontvolgen’ en zien wie u onlangs ‘ontvolgd’ heeft (en ineens beslissen om die personen opnieuw te volgen). Naast de mogelijkheden ‘ik wil dit niet zien’ en ‘niet meer volgen’, krijgt u nu ook de keuze ‘Ik wil minder zien’. De sociale netwerksite zal de aanpassingen geleidelijk aan uitrollen op de mobiele site en de desktop-versie.

Algoritme

Het nieuwsoverzicht van Facebook geeft posts niet chronologisch weer, maar kiest via een algoritme wat hij zelf belangrijk vindt en plaatst dit vervolgens bovenaan. De keuze is grotendeels gebaseerd op interacties van de gebruiker met zijn nieuwsoverzicht. Ook de hoeveelheid commentaar op bepaalde posts speelt een rol.

Aangezien het algoritme niet altijd correct weergeeft wat een gebruiker echt wil zien, biedt Facebook nu meer controle over het nieuwsoverzicht. De droom van CEO Mark Zuckerberg is om van Facebook uiteindelijk ‘de perfecte gepersonaliseerde krant voor iedereen ter wereld’ te maken. (TE)

Partner Content