Facebook maakt pijnlijke misser in jaaroverzicht

© Facebook

Facebookers krijgen dezer dagen een jaaroverzicht toegestuurd, met hun persoonlijke hoogtepunten uit 2014. Al wordt dat niet door iedereen gewaardeerd: een man die zijn dochter dit jaar aan kanker verloor, was niet opgezet met een foto van haar in zijn ‘geweldige’ jaaroverzicht.

Het jaaroverzicht van Facebook wordt gepresenteerd in de vorm van een slideshow, met de titel ‘Het was een geweldig jaar.’ De inhoud wordt via een algoritme uit de tijdlijn van de gebruiker geplukt. In de meeste gevallen gaat dat goed, al zijn er dit jaar ook een aantal pijnlijke missers.

Man ziet overleden dochter opduiken in zijn persoonlijke overzicht

Webdesignconsulent Eric Meyer, die in 2014 zijn dochter verloor aan kanker, raakte behoorlijk overstuur toen hij haar foto in zijn persoonlijke overzicht zag staan.

Op zijn blog schreef Meyer fel van zich af, hoewel hij wel begrip heeft voor het feit dat de overzichten gemaakt worden door codes en niet door mensen. ‘Zou dat laatste het geval zijn geweest, dan was dit onvergeeflijk’, zegt hij.

De belangstelling voor Meyers blog is inmiddels zo groot dat de servers het niet meer aankunnen.

Excuses van Facebook: ‘Meer leed dan vreugde in dit geval’

Facebook heeft zijn excuses aangeboden voor de situatie. ‘Het is duidelijk dat onze app in dit geval meer leed dan vreugde heeft veroorzaakt’, verklaart Jonathan Gheller, die als productmanager van Facebook verantwoordelijk is voor de jaaroverzichten, tegenover de Wall Street Journal.

Bron: Automatiseringgids

Partner Content