Facebook Messenger gaat WhatsApp achterna

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Facebook heeft zijn Messenger-applicatie voor Android aangepast. In sommige landen is er geen Facebook-login meer nodig om de toepassing te kunnen gebruiken, je telefoonnummer ingeven volstaat. Vraag is waarom Zuckerberg WhatsApp nog zou kopen, als hij zelf een gelijkaardige applicatie bouwt.

Facebook heeft zijn Messenger-applicatie voor Android aangepast. In sommige landen is er geen Facebook-login meer nodig om de toepassing te kunnen gebruiken, je telefoonnummer ingeven volstaat. Vraag is waarom Zuckerberg WhatsApp nog zou kopen, als hij zelf een gelijkaardige applicatie bouwt. Productmanagement-directeur Peter Deng van Facebook kondigde op LeWeb in Parijs aan dat de nieuwe Facebook Messenger voor Android gebruikt kan worden zonder speciale login, en zonder het ingeven van een mailadres. Ook niet Facebook-gebruikers kunnen dus gebruik maken van de toepassing, wanneer ze hun naam en telefoonnummer ingeven.

Opgelet: deze versie van Messenger is nog niet beschikbaar in Europa. Initieel gaan Zuckerberg en co. enkel voor Zuid-Afrika, Indonesië, Venezuela, India en Australië. Later volgen allicht ook Europa en de VS.

Waarom Facebook zijn Messenger-applicatie beschikbaar wil maken voor mensen zonder Facebook-profiel? “Smartphonegebruikers moeten elkaar nog gemakkelijker kunnen contacteren”, vertelde Deng op LeWeb. “Mobile messaging is een absolute prioriteit voor Facebook. En eens de mensen onze Messenger gebruiken, gaan ze misschien ook sneller een profiel aanmaken op ons andere platform.”

Met dit in het achterhoofd, is het overduidelijk dat Facebook actiever wil worden in de markt van mobile messaging. Maar is het dan nog wel nodig om ook WhatsApp over te nemen? Het gerucht dat Zuck juist dat wil doen doet alvast de ronde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content