Facebook, Microsoft, Twitter en YouTube gaan samenwerken tegen terrorisme

© reuters

Facebook, Microsoft, Twitter en YouTube gaan op een globale schaal samenwerken om sneller ‘inhoud met een terroristisch karakter’ te identificeren op hun platformen, om zo de terroristische propaganda via het internet een halt toe te roepen.

De vier Amerikaanse technologiebedrijven willen samen een databank creëren met de ‘digitale vingerafdrukken’ van de foto’s of video’s met propaganda- of rekruteringsboodschappen die ze van hun platformen hebben verwijderd, klinkt het in een gemeenschappelijke mededeling.

‘Door deze informatie te delen met elkaar, kunnen we (de vingerafdrukken) gebruiken om ons te helpen de mogelijk terroristische content te identificeren’, leggen de bedrijven uit.

Berichten zullen echter niet automatisch verwijderd of geblokkeerd worden. Het zullen de verschillende platformen zijn die beslissen over welke inhoud hun regels overtreedt. Ook beslissen ze zelf welke foto’s of video’s ze zullen toevoegen aan de databank. Ze zullen beginnen met de ‘meest extreme en flagrante’ beelden die ze verwijderen van hun websites, die ook ‘het meeste kans maken om de regels van al onze bedrijven te overtreden’.

Het initiatief komt er op een moment dat de sociale media steeds vaker de vraag krijgen van de Verenigde Staten, de Europese Commissie en een reeks andere overheden om hun strijd tegen de jihadistische propaganda op het internet te versterken.

Partner Content