‘Facebook moet nieuwe gebruiksvoorwaarden uitstellen’

© Reuters

De privacywaakhond van de Nederlandse overheid begint een onderzoek naar de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Facebook, en wil dat het sociale netwerk wacht met de invoering van zijn nieuw beleid totdat er resultaten zijn. Dat heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) aangekondigd.

De nieuwe gebruiksvoorwaarden van Facebook, die vorige maand aangekondigd werden, zouden betekenen dat de sociale netwerksite vanaf 1 januari 2015 meer informatie kan opslaan van zijn miljarden gebruikers wereldwijd. Het bedrijf zou onder meer profielfoto’s van gebruikers bij advertenties kunnen gaan plaatsen, en kunnen volgen naar welke andere sites Facebookgebruikers surfen om de advertenties daarop te kunnen afstemmen.

Het CBP gaat deze nieuwe voorwaarden nu onderzoeken, om te weten te komen welke gevolgen ze kunnen hebben voor de privacy van Nederlandse Facebookgebruikers, en hoe het bedrijf haar gebruikers om toestemming zal vragen.

Totdat de resultaten van dit onderzoek bekend zijn, wil het CBP dat Facebook zijn nieuwe privacybeleid opschort. Facebook wil echter niet weten van een opschorting. ‘De aangepaste voorwaarden gaan wereldwijd in op 1 januari. Dat hebben we al aangekondigd op 21 november. Mensen hebben dus meer dan 30 dagen de tijd gekregen om te bepalen of ze nog van Facebook gebruik willen maken’, aldus een woordvoerster.

Het CBP maakt zich sterk dat het onderzoek naar Facebook mag voeren, aangezien het sociale netwerkbedrijf een vestiging in Nederland heeft en er ook persoonsgegevens van Nederlanders in het spel zijn. Facebook is het hier niet mee eens. Het bedrijf onderstreept dat haar Europese kantoor in Ierland staat, en dat het bijgevolg de taak van de Ierse privacywaakhond is om te controleren of Facebook zich aan de regels houdt in de hele Europese Unie. (Belga/MI)

Partner Content