Facebook ontkent censuur conservatieve berichten

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Facebook zegt geen censuur toe te passen op het sociale netwerk, onafhankelijk van de aard van de berichten. Dus ook niet achter conservatieve nieuwsartikelen gaat, zoals een voormalig medewerker stelde.

Volgens een voormalig medewerker zou Facebook stelselmatig conservatieve nieuwsberichten uit de lijst van trending topics weren. In België kennen we Trending Topics niet, maar in de Verenigde Staten is het een lijst van meest besproken onderwerpen op Facebook. Die lijst wordt opgesteld door een algoritme waar redacteurs onderwerpen aan toe voegen of van kunnen verwijderen.

Een voormalig redacteur vertelde aan Gizmodo dat berichten over conservatieven als Mitt Romney, Rand Paul en conferenties van rechtse politici stelselmatig geweerd worden van die lijst van populaire onderwerpen. In principe zit de redactie er alleen om duiding te geven bij de onderwerpen en populaire onderwerpen uit de lijst te weren die tegen de richtlijnen van het sociale netwerk in gaan.

Hard nieuws

Ook zou Facebook voor doen willen komen dat er veel over hard nieuws gesproken wordt op het sociale netwerk. Daarom worden volgens de redacteur onderwerpen als ‘Black Lives Matter’ handmatig toegevoegd aan de Trending Topics. Ook zou Facebook negatief nieuws over het sociale netwerk uit de lijst houden.

Andere redacteuren die Gizmodo te spreken kreeg ontkenden dit soort praktijken en ook Facebook laat officieel weten dat dit niet het geval is. ‘Er zijn uitgebreide regels voor het nieuwsteam’, stelt een woordvoerder tegenover TechChrunch. ‘Deze regels verbieden het om berichten omwille van politieke voorkeur naar beneden te halen.’

Censuur in Europa

De afgelopen weken kwam Facebook in Europa ook onder vuur te liggen, omdat het negatieve berichten over de Turkse president Recep Erdogan verwijderde. Later liet het sociale netwerk commentaar op Erdogan toch weer toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content