Facebook op de knieën door Franse vagina

Een foto van L'origine du Monde. © Flickr / ?? Michele M. F.

Een rechtbank in Frankrijk heeft beslist dat Facebook kan gehoord worden inzake het blokkeren van een gebruiker die een foto van een wereldberoemd schilderij van een naakte vrouw had gepost.

De uitspraak zet een belangrijk precedent in Frankrijk, waar Facebook meer dan dertig miljoen regelmatige gebruikers heeft.

De 57-jarige Parijse kunstliefhebber en leerkracht had vijf jaar geleden de foto op de sociaalnetwerksite geplaatst, waardoor zijn account zonder verklaring werd geblokkeerd. De foto toonde het schilderij van Gustave Courbet uit 1866, “L’Origine du Monde”, genaamd. Centraal in het werk is een expliciete afbeelding van het vrouwelijke geslachtsdeel, dat als “oorsprong van het leven” wordt gevierd.

De man eist dat Facebook zijn account opnieuw reactiveert en dat hij een schadevergoeding krijgt van 20.000 euro.

De advocaten van het bedrijf stelden dat zulke rechtszaken enkel kunnen worden gehoord in het Amerikaanse Californië, waar de hoofdzetel is gevestigd. Ze argumenteerden dat het Franse consumentenrecht niet van toepassing is bij Franse gebruikers, omdat hun diensten wereldwijd zijn.

Het hof van beroep verwierp deze argumenten en besliste dat Facebook wel voor de rechter kan verschijnen. Volgens het hof is de clausule in de gebruiksovereenkomsten van Facebook, die zegt dat alle rechtszaken voor de rechtbank van Santa Monica moeten verschijnen, onrechtvaardig. De rechtbank stelde ook dat de getekende gebruiksovereenkomsten onder het Franse consumentenrecht valt.

Volgens Stephane Cottineau, de advocaat van de Fransman, is dit “een grote voldoening en overwinning na vijf jaar rechterlijke strijd”. “Deze uitspraak stuurt een boodschap naar de webreuzen, dat ze zich voor hun fouten zullen moeten verantwoorden”, zei hij. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content