Facebook opent weer controlepost in Duitsland

© REUTERS

Facebook breidt het aantal medewerkers in Duitsland die strafbare of beledigende berichten van het netwerk moeten verwijderen, sterk uit. In het najaar opent Facebook een tweede Duitse vestiging in Essen voor 500 medewerkers. De vestiging in Berlijn wordt opgeschaald naar 700 medewerkers.

Duitsland nam deze zomer een wet aan tegen haatzaaierij, bedreigingen en nepnieuws op social media. Bedrijven als Facebook en Twitter moeten aanstootgevende berichten binnen 24 uur verwijderen nadat ze daarvoor een aanwijzing hebben gekregen. Doen zij dat stelselmatig niet, dan riskeren zij een boete tot 50 miljoen euro.

De internetbranche is erg kritisch over de nieuwe regels. Bedrijven vinden niet dat zij opgezadeld moeten worden met de beslissing of een bijdrage door de beugel kan of niet. Gebruikers van socialenetwerksites vrezen dan weer dat internetbedrijven uit veiligheidsoverwegingen subjectieve bedenkingen als aanstootgevend of beledigend erg ruim gaan interpreteren. Ook zou de vrijheid van meningsuiting in het geding zijn.

Wereldwijd wil Facebook het aantal medewerkers die berichten inhoudelijk moeten controleren uitbreiden van 4500 naar 7500.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content