Facebook past selectie trending topics aan na kritiek

© Reuters

Facebook heeft geen bewijs gevonden voor vooroordelen in de selectie van trending topics. Toch wijzigt het bedrijf de manier waarop deze onderwerpen geselecteerd worden.

Het sociale medium kwam een aantal weken geleden in opspraak toen oud-medewerkers aan techsite Gizmodo onthulden dat de ‘nieuwscuratoren’ die verantwoordelijk zijn voor de selectie van de trending topics die schifting geregeld bijsturen. Zo zouden conservatieve onderwerpen regelmatig worden genegeerd en nieuws over Facebook zelf zelfs helemaal worden weggemoffeld.

In ons land kennen we Trending Topics niet, maar in de Verenigde Staten is het een lijst die aangeeft welke onderwerpen er het meest besproken worden op Facebook.

Na vragen van de Amerikaanse Senaat deed Facebook intern onderzoek. Daaruit blijkt volgens het bedrijf onder meer dat er evenveel progressieve als conservatieve berichten tot de trending topics worden toegelaten en er derhalve geen sprake is van een systematisch vooroordeel.

Facebook past desondanks een aantal wijzigingen toe in de selectie van de trending topics, zo schrijft het bedrijf in een openbare brief aan de Senaat. Naast meer training voor en toezicht op de nieuwcuratoren, zal het medium ook niet meer werken met rss-feeds om de belangrijkheid van nieuws te bepalen.

(ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content