Facebook past thuiswerkbeleid aan na grote panne (update)

CNBC: Facebook laat tijdelijke krachten wel naar kantoor komen

Facebook heeft alle werknemers opgeroepen terug te keren naar het kantoor, in contrast met de eerdere beslissing om de optie tot thuiswerk permanent in te voeren. De beslissing komt enkele dagen na de grote panne bij het socialemediabedrijf.

Volgens Facebook zou die panne een minder grote impact gehad hebben indien er meer werknemers aanwezig waren in de Amerikaanse kantoren.

Facebook zal niet toelaten dat iedereen enkel van thuis werkt. Werknemers die thuis willen werken, moeten daarvoor nu een officiële aanvraag versturen. Enkel wie goedkeuring krijgt, kan dan thuiswerken.

De grote panne trof niet alleen de verschillende producten binnen het technologiebedrijf – naast Facebook ook Instagram en berichtenapplicaties Messenger en Whatsapp – maar raakte ook het bedrijf zelf. Zo waren badges niet langer bruikbaar en geraakten werknemers niet meer in kantoren of serverruimtes.

Ook werknemers bij technologiereus Google moeten thuiswerk aanvragen. Amazon en Apple zullen meer werknemers naar het kantoor brengen vanaf volgend jaar.

Update 16u55

Facebook ontkent intussen dat het zijn werknemers heeft opgeroepen terug te keren naar kantoor. Berichten dat Facebook de telewerkmogelijkheden afbouwt, kloppen volgens het bedrijf niet. Facebook zegt te werken aan een heropening van de kantoren in januari, maar de terugkeer naar kantoor is vrijwillig, luidt het.

De Britse krant The Daily Mail schreef dat personeelsleden die van thuis uit willen blijven werken, daarvoor toelating zouden moeten krijgen. Maar thuiswerken wordt verward met werken op afstand, zegt Facebook. ‘Wij hebben opties voor het aanvragen van fulltime werk op afstand. Daarmee worden diegenen bedoeld die langdurig op afstand, buiten een kantoor, zullen werken, wat niet hetzelfde is als covid-gerelateerd thuiswerken.’

Het sociaalnetwerkbedrijf benadrukt ook dat de grote panne van eerder deze week niet het gevolg was van een tekort aan personeel in de kantoren.

Partner Content