Facebook plant nieuw datacenter in Ierland

© Belga Image

De sociale netwerksite heeft plannen voor een vijfde datacenter, het tweede in Europa. De bouw ligt momenteel klaar ter goedkeuring.

Het datacenter zou een oppervlakte van 50.000 vierkante meter, verspreid over twee gebouwen, beslaan. De bouwplannen gaan door in het Ierse Clonee, een stadje in Meath county, vlakbij Dublin. Vandaag wordt het project er besproken op de lokale gemeenteraad.

Daarmee bouwt Facebook zijn vijfde datacenter en, na Zweden, zijn tweede in Europa. Volgens De Ierse nieuwswebsite Thejournal zal Facebook nadien meer dan duizend werknemers in Ierland hebben. In totaal kost de bouw zo’n tweehonderd miljoen euro.

De bouwplannen komen er toevallig gelijk met de nieuwe privacyrichtlijnen waar Europa vandaag een akkoord over heeft. Ook vallen ze gelijk met de rechtszaak die België tegen Facebook start. Facebook zegt zelf dat het datacenter toont dat het bedrijf loyaal is aan Ierland wat investeringen betreft.

Al moeten we daarbij nuanceren dat Facebook daarbij vooral loyaal is aan het voordelig belastingregime waardoor wel meer multinationals (zoals Dell en Apple) er hun Europees hoofdkwartier hebben. Ook krijgt Facebook mee steun van via een investeringspoot van de Ierse regering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content