Facebook schorst Donald Trump voor minstens twee jaar

Donald Trump op 9 maart 2021 op bezoek in Manhattan

De Amerikaanse ex-president Donald Trump blijft minstens tot begin 2023 geschorst bij Facebook.

Dit heeft het sociale netwerk bekendgemaakt.

Trumps account werd eerder al opgeschort vanwege opruiing. Trump is ondertussen niet meer welkom op de grootste sociale media, want ook op Twitter is hij persona non grata. De verbanningen kwamen na de aanval op het Capitool op 6 januari door aanhangers van Trump. Een poging vann de ex-president om een eigen sociaal netwerk op te zetten heeft vooralsnog niets opgeleverd.

Trump reageerde snel op de beslissing van Facebook. ‘Dit is een belediging voor 75 miljoen Amerikaanse kiezers. Facebook moet niet wegkomen met deze censuur. We zullen uiteindelijk winnen. Ons land kan deze misstanden niet meer aan.’

Nieuwswaarde niet langer zaligmakend

De oud-president kan na twee jaar zijn account terugkrijgen, als hij aan de gestelde voorwaarden voldoet. Een team van experts moet gaan onderzoeken of hij weer op Facebook kan worden toegelaten. ‘Als we denken dat hij nog steeds een bedreiging vormt voor de openbare veiligheid, dan verlengen we de schorsing’, zegt de vicevoorzitter van Facebook, Nick Clegg, in een verklaring. Mocht Trump zijn account terugkrijgen, maar kort daarna weer de richtlijnen overtreden, dan kan hij weer verbannen worden.

Facebook heeft direct bekendgemaakt dat er nieuwe regels zijn opgesteld voor uitzonderlijke gevallen, zoals de schorsing van Trump. Politici worden voortaan niet meer beschermd vanwege hun baan. Als zij misleidende of kwetsende berichten plaatsen, worden die niet meer getolereerd vanwege mogelijke nieuwswaardigheid, maar de berichten worden dan verwijderd. ‘Gezien de heftigheid van de omstandigheden die tot de schorsing van Trump hebben geleid, vinden wij dat zijn gedrag een ernstige schending van onze regels was. Daarom hebben we hem de hoogste straf gegeven die mogelijk is volgens onze nieuwe regels’, aldus Clegg.

Partner Content