Facebook start klimaatinformatiecentrum tegen nepnieuws

© AFP

Facebook start een klimaatinformatiecentrum om nepnieuws te bestrijden. Het sociale medium doet dat op een moment dat de kritiek op het toestaan van onwaarheden over de bosbranden in de Verenigde Staten aanzwelt.

Het informatiecentrum moet gebruikers van wetenschappelijke informatie gaan voorzien over het klimaat. De dienst komt er hetzelfde uit te zien als de centra die Facebook eerder lanceerde over het coronavirus en de Amerikaanse verkiezingen. Voorlopig is het alleen toegankelijk in de VS, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Nederland en België volgen binnenkort, laat Facebook weten.

‘Bol van de overdrijvingen’

‘Het wetenschappelijke klimaatinformatiecentrum is een aparte plek op Facebook met feitelijke en betrouwbare informatie van toonaangevende organisaties. Mensen ontdekken er ook welke stappen zij kunnen zetten in hun leven om klimaatverandering te bestrijden’, aldus het sociale medium.

Facebook wordt ervan beschuldigd onjuiste informatie over klimaatverandering toe te staan doordat opinie-artikelen en uitspraken van politici niet onder het factchecksysteem van de site vallen. ‘Toespraken van politici staan altijd bol van de overdrijvingen en het selectief gebruiken van data’, stelt beleidsbepaler bij Facebook Nick Clegg. Het sociale medium laat verder nog weten dat content van politici wel degelijk verwijderd kan worden als er risico is op ‘real world harm’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content