Facebook start met facturatie via gsm

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Met de aankondiging dat aankopen in Facebook-apps voortaan zullen afgerekend kunnen worden via de factuur van de gsm-operator, vergroot het sociale netwerk opnieuw zijn tentakels. Het was Facebook-cto Brett Taylor die tijdens een sessie op het Mobile World Congress verklapte dat het sociale netwerk het mogelijk gaat maken om betalingen te laten afrekenen via de factuur van de mobiele operator. ‘Operator billing’ heet dat in het jargon, en het is iets waar mobiele operatoren uiteraard niet vies zijn. Nokia-ceo Stephen Elop zei hier in Barcelona overigens nog dat “operator billing voor 5 keer meer aankopen zorgt dan traditionele kredietkaartbetalingen”.

Met de aankondiging dat aankopen in Facebook-apps voortaan zullen afgerekend kunnen worden via de factuur van de gsm-operator, vergroot het sociale netwerk opnieuw zijn tentakels.

Het was Facebook-cto Brett Taylor die tijdens een sessie op het Mobile World Congress verklapte dat het sociale netwerk het mogelijk gaat maken om betalingen te laten afrekenen via de factuur van de mobiele operator. ‘Operator billing’ heet dat in het jargon, en het is iets waar mobiele operatoren uiteraard niet vies zijn. Nokia-ceo Stephen Elop zei hier in Barcelona overigens nog dat “operator billing voor 5 keer meer aankopen zorgt dan traditionele kredietkaartbetalingen”.

Er komt nu een aparte sdk voor de Facebook Pay Dialog, waarmee mobiele operatoren en app-ontwikkelaars aan de slag kunnen. Bij de partners meteen al ronkende namen: Deutsche Telekom, AT&T, Vodafone, Telefónica, Orange en T-Mobile USA.

W3C en Open Graph

Daarnaast kondigde Taylor ook aan dat Facebook actief wil meehelpen aan de verdere ontwikkeling van de standaarden voor het mobiele web die de ‘W3C Mobile Web Platform Core Community Group’ nastreeft. In dat consortium zitten ondertussen al meer dan 30 operatoren en toestelleveranciers. Zo lanceert Facebook meteen ‘Ringmark’: een nieuw testprogramma voor mobiele browsers waarvan het consortium gebruik mag maken. Brett Taylor liet daarnaast ook verstaan dat Facebook nog veel verder wil gaan met ‘Open Graph’. Open Graph kan gezien worden als een tegenhanger voor gesloten systemen en ecosystemen als iOS. Het voordeel is dat het apps moet toelaten die draaien in eender welke browser en op alle mogelijke platformen. Of hoe Facebook duidelijk zijn tentakels op het (mobiele) web verder aan het vergroten is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content