Facebook stemt in met Britse boete voor privacyschandaal

Cambridge Analytica

Facebook is akkoord gegaan met een boete van 500.000 pond, omgerekend ongeveer 580.000 euro, voor zijn rol in het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Dat maakte de Britse privacywaakhond ICO bekend. Facebook en de toezichthouder staken beiden hun beroepsprocedures tegen de boete. Het bedrijf erkent dan geen schuld.

Facebook kreeg de boete vorig jaar in november. Het is de maximale boete die de privacywaakhond kan opleggen. Volgens de ICO overtrad Facebook de wet door de persoonlijke informatie van gebruikers onvoldoende te beschermen.

Tussen 2007 en 2014 hadden app-ontwikkelaars toegang tot persoonlijke gegevens van Facebookgebruikers, zonder dat die daar toestemming voor hadden gegeven. Het ging niet alleen om mensen die een Facebookapplicatie hadden gedownload, maar ook om gebruikers die bevriend waren met mensen die dat hadden gedaan.

Door de overeenkomst mag Facebook nu ook door de ICO vrijgegeven documenten gebruiken voor zijn interne onderzoek naar Cambridge Analytica. Dat lag deels stil en kan nu worden hervat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content