Facebook test komende zomer ‘internetdrone’ met omvang van Boeing 737

© Facebook
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Facebook wil zijn drone op zonne-energie komende zomer een testvlucht laten maken. Deze drone is een schakel in Facebooks plan om internet te voorzien in landen en gebieden waar dat nog niet beschikbaar is. Het bedrijf wil binnen afzienbare tijd duizend van die drones op de wereld loslaten.

‘We werken naar een testvlucht met de drone toe ergens in de zomer’, aldus Jay Parikh van Facebook aan de Wall Street Journal. ‘Na die testvlucht zullen we zien wat er gebeurt. Dit is een groot vliegtuig en een groot project, dat ons nooit eerder voorgedaan werd.’

De drone – die de naam Aquila meekreeg – heeft de spanwijdte van een Boeing 737 maar heeft het gewicht van een kleine auto, schrijft de Amerikaanse krant. Het toestel zou drie maanden lang kunnen vliegen op een hoogte van 18 tot 27 kilometer.

Volgens Parikh is de zonne- en batterijtechnolgie waarmee de drone van stroom voorzien wordt nog maar net ontwikkeld. De technologie die het bedrijf vorig jaar voorhanden had, ‘was niet goed genoeg voor wat we proberen te doen met dit vliegtuig’, zegt hij.

Facebook wil duizend van die drones laten circuleren, al kan het nog jaren duren vooraleer dat mogelijk wordt, schrijft ook The New York Times.

Eerder deze maand voerde Facebook al een test uit met een kleinere variant van de Aquila-drone, die amper één tiende de omvang van zijn grotere broer heeft.

Het droneproject kadert in de ambitie van Facebook om, via het project Internet.org, internettoegang te verlenen aan de miljarden bewoners die dat vandaag nog niet hebben. Op plaatsen waar de drones niet kunnen komen, wil Facebook satellieten inzetten.

Ook concurrent Google heeft een soortgelijk plan, en zet daarbij eveneens drones en satellieten in, maar ook ‘wifi-balonnen’.

Dankzij het internet.org-initiatief zijn al ‘zeven miljoen mensen in zeven landen begonnen met het gebruik van basisinternetdiensten, inclusief Facebook’, luidt het nog in de Wall Street Journal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content