Facebook toont ‘uit respect’ geen reclame in Thailand

Koning Bhumibol © Reuters

Vanwege het overlijden van hun koning krijgen Facebookgebruikers in Thailand voorlopig geen advertenties te zien. ‘Uit respect’, aldus Facebook in een verklaring. Het is niet bekend hoelang dat duurt.

Het besluit heeft geen gevolgen voor andere landen. Bovendien kunnen Thaise bedrijven buiten het land blijven adverteren.

Koning Bhumibol Adulyadej stierf donderdag op 88-jarige leeftijd. Hij zat 70 jaar en 126 dagen op de troon, sinds 9 juni 1946. Bhumibol wordt door de Thai vereerd als een heilige. Bhumibol was werelwijd de langst zetelende vorst. Hij werd beschouwd als de stabiliserende kracht in het steeds meer door politiek tumult geplaagde land, dat sinds 2014 door een militaire regering wordt bestuurd. Het land heeft een rouwperiode van een jaar afgekondigd.

Thaise providers: meld belediging koning

De belangrijkste internetproviders in Thailand hebben hun klanten opgeroepen om Facebook en YouTube in de gaten te houden. Als ze daar iets zien dat beledigend aan het adres van Bhumibol, moeten ze een url of een screenshot doorgeven aan de autoriteiten, meldt persbureau Reuters.

De providers hebben de oproep via een chat-app en op hun Facebook-pagina’s doorgegeven aan hun klanten. De bedrijven zijn zelf wettelijk verplicht om ongepaste content te blokkeren. Als ze dan niet doen, kunnen ze zelf vervolgd worden.

Strenge wetten

Thailand heeft heel strenge wetten over majesteitsschennis. Mensen die te ver gaan, kunnen minstens drie en maximaal vijftien jaar celstraf krijgen, en het is niet moeilijk om in Thailand te ver te gaan. Zo zijn mensen vervolgd omdat ze grappen maakten over de hond van de koning. Zelfs het liken van een artikel over zo’n rechtszaak kan al worden gezien als belediging van het koningshuis.

(ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content