Facebook-topman gearresteerd in Brazilië

© Reuters

Een Facebookmanager is in Brazilië gearresteerd omdat hij weigerde samen te werken met de gerechtelijke autoriteiten.

Diego Dzodan is de vicevoorzitter van het bedrijf in Latijns-Amerika, wat betekent dat hij ook aan het hoofd van Whatsapp en Instagram staat. Een rechter had de onderneming gevraagd om een gesprek tussen twee vermoedelijke drugsdealers van haar WhatsApp berichtendienst te overhandigen aan de betrokken speurders. Toen het bedrijf weigerde werd Dzodan gearresteerd in zijn appartement in Sao Paulo.

In december al had het Braziliaanse gerecht WhatsApp tijdelijk laten blokkeren na een weigering om samen te werken met de autoriteiten. Na 14 uur hief een hof van beroep de blokkering op en verving die door een boete. Het bedrijf kreeg boetes van 50.000 real (12.000 euro) en 1 miljoen real (235.000 euro) opgelegd.

Volgens Facebook kan de berichtendienst Whatsapp de instanties helemaal niet helpen, omdat ze zelf de berichten ook niet hebben. Whatsappberichten worden maar kort op servers opgeslagen. Chats tussen veel gebruikers is bovendien versleuteld, waardoor het concern ze zelf ook niet kan lezen.

San Bernardino

De arrestatie komt er op het moment dat Apple in een gevecht verwikkeld is met de FBI. De inlichtingendienst wil toegang tot de informatie op de iPhone 5C van een van de schutters bij de aanslag in San Bernardino, maar Apple wil niet meewerken. Wanneer ze een iPhone open breken, zijn alle iPhone-bezitters in een klap onveilig.

Update: Een rechter heeft het bevel van een lagere rechtbank echter teruggedraaid, waardoor Dzodan na 24 uur wordt vrijgelaten.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content