Facebook-topvrouw wil IS bestrijden met ‘like-aanvallen’

Sheryl Sandberg, COO van Facebook © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Je kunt zelf Facebook inzetten om IS te bestrijden, denkt de COO van het bedrijf Sheryl Sandberg. Want door negatieve pagina’s en berichten te voorzien van likes en positieve berichten gaat de originele haatdragende boodschap verloren.

Volgens Sandberg wordt de tactiek nu al op andere negatieve pagina’s en berichten ingezet en werkt het echt, schrijft Numrush. Op het Wereld Economisch Forum vertelde ze tijdens een panelgesprek dat Duitse Facebook-gebruikers de tactiek al toegepast hebben bij een pagina van neonazi’s.

Mensen gaven de pagina massaal een like en zetten gezamenlijk positieve berichten op de tijdlijn. Hierdoor transformeerde een Facebookpagina die eerst gewijd was aan hatelijke berichten in positieve pagina, waar compleet andere onderwerpen besproken werden.

Sandberg denkt dat met een soortgelijke tactiek ook IS aangevallen kan worden. De terroristische organisatie is zeer actief op sociale media, waar ze zieltjes mee weten te winnen.

Sandberg denkt daarnaast dat het ook belangrijk is om berichten van mensen die bij de organisatie zaten, maar ontsnapt zijn gedeeld moeten worden. Deze mensen tonen dat de organisatie niet zo rooskleurig is als sociale media doen geloven. Door deze berichten te delen zullen minder mensen zich aan willen sluiten bij de groepering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content