Facebook vecht tegen Duitse en Russische klonen
Sociale netwerksite Facebook wil globaliseren, maar moet daarbij afrekenen met… zichzelf. In onder meer Duitsland en Rusland boeken regelrechte Facebook-klonen succes.
Sociale netwerksite Facebook wil globaliseren, maar moet daarbij afrekenen met… zichzelf. In onder meer Duitsland en Rusland boeken regelrechte Facebook-klonen succes.
Facebook probeert al een tijdje om ook buiten de Amerikaanse landsgrenzen succes te oogsten. Sinds februari heeft het daarom al 18 ‘lokale’ taalversies van de site gelanceerd – waaronder ook Nederlands – en heeft het plannen om nog eens 54 extra lokale versies uit te brengen. Maar in sommige landen heeft Facebook af te rekenen met stevige concurrentie. En hoe counter je die wanneer het design, de vorm en de functies van die bestaande, populaire concurrent een exacte kopie blijkt van Facebook?
Tot voor kort leek Facebook zich daar niet al teveel zorgen over te maken, maar in die strategie lijkt verandering te komen nu het in Californië een rechtszaak gestart is tegen de Duitse kloon StudiVZ. Facebook beweert dat de Duitse website onrechtmatig gebruik maakt van Facebook-technologie, terwijl StudiVZ net beweert dat Facebook in zijn globaliseringdrang de concurrentie wil verstikken.
Het Duitse geval laat nog ruimte voor discussie – in Rusland ligt dat iets moeilijker. Wie Vkontakte even bekijkt, ziet meteen dat het uiterlijk – de indeling van de website, de kleur en het design – een identieke kopie is van Facebook. Vkontakte is er ongekend populair en telt ondertussen al 14 miljoen gebruikers. In zekere zin wakkert Vkontakte zelfs de nationale trots van de Russen aan: Amerika mag dan wel Facebook hebben, Rusland heeft toch maar mooi zijn eigen sociale netwerksite. Al kun je je wel afvragen hoe sociaal een netwerksite nog is, wanneer oude tegenstellingen weer actueel worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier