Facebook verwijdert Europese gegevens gezichtsherkenning

Nadat Facebook eerder al gezichtsherkenning om foto’s te taggen in Europa uitschakelde, heeft het sociaal mediabedrijf nu ook alle hiervoor verzamelde gegevens verwijderd.

Toen Facebook vorig jaar de ‘Photo Tag Suggest’-functie introduceerde volgde al snel kritiek. Met de functie legde het sociaal mediabedrijf een database aan met foto’s en informatie over personen, zodat het systeem op nieuwe foto’s kon herkennen wie werd afgebeeld. Maar het verzamelen van biometrische gegevens strookte niet met de privacywetgeving in Europa. De Hamburgse privacyverantwoordelijke Johannes Caspar eiste dat Facebook de informatie, die het bedrijf zonder toestemming van de gebruikers verzamelde, daadwerkelijk zou verwijderen.

De Hamburgse privacytoezichthouder laat nu weten dat “ook de aangekondigde verwijdering van de eerder vastgelegde biometrische gegevens gecontroleerd werd.” Daartoe heeft Facebook controleerbare fragmenten van de gebruikte programmacode voorgelegd. De verwijdering van de bekritiseerde elementen werd bevestigd door de privacy-autoriteiten in Ierland, waar Facebooks Europees hoofdkwartier is gevestigd.

Ook in de V.S. schakelde Facebook de automatische gezichtsherkenningsfunctie vorig jaar uit “om technische verbeteringen aan te brengen”. Eind januari 2013 postte het sociale mediabedrijf een bericht op de website dat het de functie in de V.S. opnieuw inschakelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content