‘Facebook volgt surfgedrag van gebruikers die aangegeven hebben dat niet te willen (en van gebruikers die geen profiel hebben)’

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In een bijgewerkte versie van hun rapport over het jongste privacybeleid van Facebook stellen de KU Leuven en de VUB dat Facebook het surfgedrag van gebruikers in kaart brengt, ook van zij die aangegeven hebben dit niet te willen én van zij die geen profiel op de sociale netwerksite hebben.

Je kan via een ‘opt-out’-procedure op Facebook instellen dat je surfgedrag niet door de sociale netwerksite bijgehouden mag worden. Maar volgens de onderzoekers installeert Facebook tijdens die opt-out een cookie; een bestand dat aan de browser van gebruikers gelinkt wordt om toch informatie naar Facebook te kunnen sturen. Dat schrijft De Tijd.

Ook van uitgelogde gebruikers en mensen die geen Facebook-profiel hebben, zouden de surfgewoontes bijgehouden worden, aldus nog de onderzoekers.

Dit alles staat te lezen in een nieuwe versie van het rapport over Facebooks nieuwste privacybeleid dat de vakgroep ICT & Law van de KU Leuven ICRI in opdracht van de Privacycommissie en in samenwerking met iMinds-SMIT (VUB) opmaakte.

In een eerdere versie van dat rapport stond al dat Facebook ‘in strijd met het Europees recht handelt’ door ’te veel last op de schouders van gebruikers te leggen’ en hen ‘geen adequate informatie’ te bezorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content