Facebook weet voortaan altijd waar je bent

© Reuters

De nieuwe gebruiksvoorwaarden van Facebook stellen je voor een opmerkelijke eis. Wie niet wil dat je wordt gevolgd door de site, sluit zijn account beter af.

De zogenaamde Terms & Conditions (gebruiksvoorwaarden) van Facebook bepalen onder meer welke informatie Facebook verzamelt en deelt over jou. Die zijn zelden begrijpelijk, en al evenmin kort en redelijk. Maar deze keer gaat de sociale netwerksite inhoudelijk nog een stap verder.

Hoewel Facebook al langer je locatie gebruikt. Mag dat nu altijd en zonder verdere toestemming. De website Vice.com legde de nieuwe tekst voor aan een advocaat gespecialiseerd in privacy. Hij legt uit dat Facebook tussen zijn tientallen pagina’s van ruim interpreteerbare voorwaarden wel degelijk zichzelf best wat inzage in je locatiedata gunt.

Zo geef je als gebruiker Facebook vanaf 1 januari de toestemming om je gps, bluetooth en wifi te gebruiken om je locatie te bepalen. Dat geeft de sociale netwerksite de mogelijkheid om je beter te voorzien van advertenties, bijvoorbeeld gelinkt aan een stad of een winkel in de buurt. De keuze om je locatie niet vrij te geven is er niet.

Als gebruiker bepaal je zelf wel nog steeds welke gegevens met je vrienden worden gedeeld. Maar Facebook zelf mag je locatie ten allen tijde opvragen en commercieel gebruiken. Ook als je de app op dat moment niet gebruikt mag ze op dat moment gegevens verzamelen.

Facebook zegt zelf dat het zijn voorwaarden zo duidelijk mogelijk wil houden voor het publiek. Ironisch genoeg leidt dat tot een vijftal beleidsteksten. Eentje met privacy basics, eentje met de voorwaarden zelf, een voor het beleid rond data, een voor het cookie-beleid en uiteraard nog een zesde die uitleg geeft over de uitleg die facebook op die verschillende pagina’s. Eenvoud en gebruiksgemak zijn dus nog niet doorgedrongen tot op het juridisch departement van Facebook.

Ter herinnering: Facebook is een van de Amerikaanse bedrijven die vanaf dag één werden genoemd in het NSA-schandaal dat Edward Snowden vorig jaar onthulde. Dat geeft Amerikaanse geheime diensten een directe lijn met Facebook om gegevens op te vragen over gebruikers of hun acties… of hun locatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content