Facebook werkt mee rond moord in Parijs die live te volgen was

Larossi Abballa © AFP

Facebook heeft dinsdag meegedeeld te zullen meewerken met de Franse autoriteiten in het onderzoek naar de moord op een politieman en zijn partner door een man die een video van zijn daad postte op Facebook.

“We werken nauw samen met de Franse autoriteiten die deze vreselijke misdaad onderzoeken”, zei Facebook na de dubbele moord nabij Parijs op een politieagent en zijn partner, die ook voor de politie werkte.

“Terroristen en terroristische daden hebben geen plaats op Facebook. Telkens wij gerapporteerd worden over inhoud van terroristische aard, verwijderen wij die zo snel mogelijk. Verzoeken in uitvoering van de wet behandelen wij met de grootste hoogdringendheid”, zo zegt Facebook nog.

De 25-jarige Larossi Abballa, die trouw zwoer aan Islamitische Staat (IS), bracht de politieman maandagavond om voor zijn woning. Daarna bracht hij ook diens partner om, hun driejarige zoontje liet hij ongedeerd.

De volgers van Abballa konden de moordpartij via Facebook live volgen. In het filmpje van twaalf minuten legde hij uitvoerig zijn daden uit en riep hij andere IS-strijders op om “in zijn spoor te treden”. De man zou ook opgeroepen hebben om van het Europees Kampioenschap voetbal, dat momenteel in Frankrijk aan de gang is, een “kerkhof” te maken.

Het filmpje deed de discussie oplaaien over de rol van de sociale media in het verspreiden van gewelddadige boodschappen. “Het is een grote verantwoordelijkheid, en we werken er hard aan om het juiste evenwicht te vinden tussen het toelaten van de vrije meningsuiting en het aanbieden van een veilige en respectvolle ruimte”, zo zei een woordvoerder van Facebook.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content