Facebook wil de wereld van internet voorzien via drones op zonne-energie

© Titan Aerospace
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Facebook heeft interesse in Titan Aerospace, een producent van drones op zonne-energie. Daarmee zou het bedrijf onder meer het Afrikaanse continent van internet willen voorzien. Dat meldt TechCrunch.

Volgens technologiesite TechCrunch wil Facebook de Amerikaanse droneproducent Titan Aerospace overnemen voor 60 miljoen dollar (bijna 44 miljoen euro). De onbemande vliegtuigjes van dit bedrijf, gevestigd in New Mexico, worden aangedreven door zonne-energie en kunnen vijf jaar in de lucht circuleren zonder te hoeven landen of tanken.

Facebook zou 11.000 van deze drones willen laten bouwen en inzetten voor zijn project internet.org, waarmee de sociale netwerksite (samen met onder meer Samsung en Nokia) internet wil voorzien in de landen waar dit nog niet beschikbaar is. Afrika zou als eerste aan de beurt zijn.

Satelliet

Het bedrijf van Mark Zuckerberg is met name geïnteresseerd in het Solara 60-model van Titan Aerospace. Dit model is vergelijkbaar met een satelliet, maar is goedkoper en veelzijdiger. Een dergelijke drone kan ingezet worden om het weer te monitoren, rampen in kaart te brengen (en te herstellen), satellietbeelden van de aarde te maken en voor communicatiedoeleinden.

Vijf jaar in de lucht, zonder te landen of tanken

De Solara 60 kan ’s nachts gelanceerd werden en op een interne batterij overleven. Als de zon opkomt, kan de drone genoeg energie opwekken om een hoogte tot 20 kilometer boven het zeeniveau te bereiken en daar gedurende vijf jaar ononderbroken te blijven hangen.

Ook Google wil miljarden mensen (onder meer in arme en afgelegen gebieden) op het internet krijgen, maar dan via ‘wifi-ballonnen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content