Facebook wil elke muisbeweging van zijn gebruikers bewaren

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Facebook is een technologie aan het uitproberen die het mogelijk maakt niet alleen elke muisklik maar ook elke muisbeweging van zijn gebruikers op te slaan.

Facebook verzamelt nu al heel wat informatie over jou: je demografische gegevens – zoals de studierichting en de woon- en werkplaats die je zelf ingeeft – en je Facebook-gedrag: wat je leuk vindt, met wie je bevriend bent en op welke advertenties je klikt.

In de toekomst wil het sociale netwerk je Facebook-gebruik echter nóg nauwgezetter gaan controleren: welk deel van de website je bekijkt, waar je cursor zich op welk moment bevindt, wanneer je je nieuwsoverzicht raadpleegt op je mobiel toestel… Dat heeft Ken Rudin, die aan het hoofd staat van de ‘analytics’ bij Facebook, gezegd in een interview met The Wall Street Journal.

Facebook is momenteel tests aan het uitvoeren met een nieuw soort technologie die dit soort data kan opslaan en analyseren, met als opzet gebruikers nog doelgerichtere advertenties te kunnen voorschotelen.

“Het is een nooit eindigend proces”, zegt Rudin, die echter nog niet zeker weet of deze methode ook effectief uitgerold zal worden. “Het risico is dat je uitkomt bij een vuilnisbelt aan data in plaats van bij een warenhuis aan data.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content