Facebook zet Cisco op zijn nummer met ‘open switch’

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Facebook ontwerpt zijn servers en racks al een tijdje binnenshuis. De volgende stap is het bouwen van open source switches. Cisco mag zich geviseerd voelen.

Facebook ontwerpt zijn servers en racks al een tijdje binnenshuis. De volgende stap is het bouwen van open source switches. Cisco mag zich geviseerd voelen. Twee jaar geleden kondigde Facebook aan dat het de server- en de storage industrie zou gaan veranderen. Het bedrijf maakte toen al de specificaties van zijn binnenshuis ontworpen en super efficiënte servers en datacenters gratis beschikbaar voor het grote publiek.

Het idee was om anderen mee te laten profiteren van de innovaties van Facebook, en om geïnteresseerde bedrijven de mogelijkheid te geven om traditionele datacenterboeren als Dell en HP te omzeilen en zich rechtstreeks tot odm’s (‘original design manufacturers’) te wenden.

Vandaag gaat Facebook nog een stapje verder door met een zo goed als identiek project te komen voor netwerkswitches. De internetgigant zet zijn tanden overigens niet alleen in dit project. Ook bedrijven als Intel, Broadcom, VMware en organisaties als de Open Networking Foundation (ONF) trekken aan de kar, onder de gemeenschappelijke noemer ‘Open Compute Project’.

Dat project werd in het leven geroepen door Facebook met de uitdrukkelijke bedoeling om snellere en goedkopere hardware te ontwikkelen voor grote internetbedrijven. De resultaten zijn altijd open source, en kunnen door iedereen vrijelijk gebruikt en aangepast worden.

Na de servers en de datacenters, gaan de ‘Open Compute Project’-partners nu een allround switch ontwerpen die software-agnostisch is, zodat je er bijvoorbeeld OpenFlow op kan draaien, een communicatieprotocol uit de wereld van software defined networking (SDN).

Software defined networking herdenkt de manier waarop netwerken worden opgebouwd. In plaats van dure routers en switches met veel toeters en bellen te moeten kopen bij Cisco en Juniper, worden die toeters en bellen in een stukje software gegoten, alsof je het netwerk virtualiseert.

De open switch van Facebook en co. in combinatie met de evolutie naar software defined networks zou op termijn een flinke bedreiging kunnen vormen voor de klassieke ethernetswitch-markt, die gedomineerd wordt door Cisco en die goed is voor 22 miljard dollar per jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content