Facebook zet nog een databedrijf op zwarte lijst

© geralt

Na Cambridge Analytica is opnieuw een databedrijf in opspraak gekomen. Facebook onderzoekt of CubeYou onder valse voorwendselen gebruikersdata heeft verzameld en zet het Amerikaanse marketingbureau in afwachting op haar zwarte lijst.

De Amerikaanse nieuwszender CNBC berichtte zondag dat CubeYou informatie zou hebben verzameld via quizjes op Facebook, zogezegd voor niet-commerciële, wetenschappelijke doeleinden. In werkelijkheid gingen marketeers met de informatie aan de slag. Als na een audit blijkt dat er effectief een probleem is, zullen alle apps van CubeYou verbannen worden van Facebook, zo liet Facebook verstaan.

Facebookgebruikers van wie gegevens terechtgekomen zijn bij dataonderzoeker Cambridge Analytica zullen daarvan overigens vandaag op de hoogte worden gebracht via een melding bovenaan hun Facebook-feed. Dat is toch wat Facebook zelf vorige woensdag beloofde. In totaal zouden 87 miljoen gebruikers getroffen zijn. In België zou het om 61.000 mensen gaan.

Woensdag verschijnt Facebook-topman Mark Zuckerberg in het Amerikaanse Congres om uitleg te geven te geven over het privacyschandaal.

Partner Content